Следете нè на:

Вести и настани

Светски ден за правата на децата – 20 ноември

Денес e Светскиот ден на детето. На 20 Ноември 1989 година Генералното собрание на Обедиетите Нации ја усвои Декларацијата за правата на децата која ги содржи основните детски права.

Конвенцијата за правата на детето е документ кој има најголем број на ратификации од државите, декларирајќи ја цврсто изразената волја за подобрување на правата на децата, особено изразени со конвенциските одредби за заштита на правата и можноста за партиципација во активности, како и воведување на минимум стандарди за здравствена заштита, образование и социјална заштита.

Нашата татковина е земја потписничка на Конвенцијата за правата на детето.

Овој ден треба да не поттикне да ги браниме, унапредуваме и славиме детските права и преку дијалог и дела да изградиме подобар свет за децата.
Децата се гаранција за нашата иднина, нашата радост за животот.

Во името на учениците и сите вработени во нашето училиште на сите деца им го честитаме Светскиот ден на детето.

Платени реклами

Не пропуштајте!

Платени реклами

СЛЕДЕТЕ НÈ НА Facebook

Повеќе од Вести и настани