Следете нè на:

Вести и настани

“Денови на Светите браќа Кирил и Методиј”

На 24 мај посветен на Светите браќа Кирил и Методиј, ученици од ООУ “ГОЦЕ Делчев” – Прилеп учествува во проектот “Денови на Светите браќа Кирил и Методиј” организиран од невладината организација Здружението Платформа за КРЕАТИВНИ КОНЦЕПТИ Прилеп во соработка со Институтот за старословенска култура Прилеп и прилепското архиерејско намесништво.

👉Во храмот “Св. Кирил и Методиј”- Параклис, беа презентирани делата изработени од страна на учениците: – Дора Алексоска, Теона Анеска и Ива Вандеска, претставници на историската секција заедно со наставничката Величе Лесноска, -Дарија Конеска, Ева Милошеска и Ева Блажеска, претставници на литературната секција со наставничките Мирјана Јованоска и Весна Крстеска,- Бисера Гаралоска, Марта Шаркоска и Хари Стеваноски, претставници од ликовната секција со наставникот Филип Перески, учествуваа во работилниците кои што беа дел од проектот.

👉Основната цел на проектот е проширување на знаењето кај младите за словенските просветители, светите браќа Кирил и Методиј, кои се креатори на глаголицата, кој со својата работа влијаеле врз културниот живот на Словените, при што ја добиле и титулата Апостоли на Словените. Светите Кирил и Методиј станале мисионери на христијанството меѓу Словените, ширејќи го христијанството меѓу населението, а со тоа и описменувајќи го истото.

👉Резултатот на проектот е зголемување на знаењата за животот и работата на Светите браќа Кирил и Методиј кај помладата популација со цел да се пренеси нивната работа како аманет за продолжување на нивното дело.

Платени реклами

Не пропуштајте!

Платени реклами

СЛЕДЕТЕ НÈ НА Facebook

Повеќе од Вести и настани