Следете нè на:

Вести и настани

ВО ЧЕСТ НА ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК

Под мотото „Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар на народите“ – Гоце Делчев, нашето училиште на 4-ти Мај го чествуваше својот патронен празник.

Вработените и учениците во присуство на поканети гости на свечен начин одбележаа 119 години од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев, деец на Македонската револуционерна организација, организатор и водач на македонското револуционерно национално ослободително движење чие име денес со гордост го носи нашето училиште.

Со чувство на најдлабока почит кон делото на Гоце Делчев пред неговата спомен-биста во училиштето свежо цвеќе положија ВД директорката и вработените, градоначалникот и претставници од Локална самоуправа, здруженија и организации од локалната средина.

На почетокот од свеченоста ВД директорката Снежана Котева им се обрати на присутните истакнувајќи дека мислата на Гоце Делчев за културен натпревар на народите е космополитска мисла што не следи и мотивира во остварување на целите на воспитно-образовниот процес. Ги истакна стратегиите на ангажирањата кои го водат училиштето напред во реализацијата на наставата и учењето во интерес на индивидуалниот раст и развој на учениците.

– Нашето училиште е постојано насочено кон подобрување на квалитетот на целокупното работење. Во овој контекст нашата визија гласи:„Ние сакаме да развиваме училиште кое подготвува мотивирани ученици за доживотно учење во амбиент на современи нагледности и технологии, развива способности и вештини за истражување, експериментирање и решавање на проблеми во услови на еднакви можности за сите, со целосни услови за достапност, пристапност и инклузивност, гради вредности на заедништво, почитување на различноста и толеранција“ – истакна таа.

Посебно обраќање до присутните имаше градоначалникот на Општина Прилеп Борче Јовчески кој истакна дека животот и делото на Гоце Делчев се инспирација за залагања и постигнувања на општествен план денес и во иднина.

Преку реферат, пригоден осврт на ликот и делото на Гоце Делчев даде наставничката Билјана Јагуриноска.

Присутните имаа можност да се потсетат на неговите биографски податоци, на неговата прерана смрт, но и на неговите најзначајни мисли и пораки искажани од соборци и блиски соработници на Гоце Делчев.

Со пријатни чувства и позитивни емоции од страна на присутните беше проследена пригодната програма подготвена во чест на овој свечен ден која изобилуваше со разновидни претставувања на учениците од различни возрасти од нашето училиште.

Платени реклами

Не пропуштајте!

Платени реклами

СЛЕДЕТЕ НÈ НА Facebook

Повеќе од Вести и настани